Jo 500. toimitettua F-35 hävittäjää asiakkaille.

Yhdysvaltalainen puolustusalan jättiläinen Lockheed Martin on toimittanut viidennensadannen. F-35 hävittäjänsä asiakkaalle. Yhtiön mukaan viidessadas F-35 hävittäjä oli F-35A mallin kone joka toimitetaan Yhdysvaltain Yhdysvaltain ilmakansalliskaartin Burlingtonin tukikohtaan Vermontissa.

Lockheed Martinin mukaan viidestäsadasta toimitetusta koneesta 354 on F-35A-koneita, 108 puolestaan on F-35B-koneita ja 38 valmistettua konetta on puolestaan F-35C mallin koneita. Koneet on toimitettu niin Yhdysvaltain asevoimille kuin kansainvälisille kumppaneille ja asiakkaille. Lockheed Martinin mukaan koneiden yhteenlaskettu lentotuntimäärä on jo 250 000 lentotuntia, lentotuntimäärä on kerätty kasaan niin koelentokoneilla, koulutuskäytössä olevilla sekä itse operatiivisessa käytössä olevilla hävittäjillä.

“Nämä merkittävät virstanpylväät ovat väkevä osoitus Yhdysvaltain hallituksen, asevoimien ja teollisuuden osaamisesta ja omistautumisesta”, sanoo Lockheed Martinin F-35-ohjelman vetäjä Greg Ulmer. “F-35 tarjoaa viidennen sukupolven suorituskyvyn neljännen sukupolven hävittäjän hintaan.”

Lockheed Martinin mukaan F-35 hävittäjiä operoidaan parhaillaan ympäri maailmaa 23 tukikohdasta käsin. Hävittäjää varten on koulutettu lähes tuhat lentäjää ja melkein 9000 mekaanikkoa. Yhdeksän maata käyttää F-35 hävittäjää kotimaissaan, kahdeksan käyttäjää puolestaan on ilmoittanut, että F-35 hävittäjä on saavuttanut alustavan operatiivisen suorituskykynsä. Neljä käyttäjää on suorittanut jo F-35 hävittäjällä taistelutehtäviä.

F-35 on ehdokas Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornetien seuraajaksi kun päätöstä seuraajasta tehdään vuoden 2021 aikana.

Kuva: Lockheed Martin Aeronautics Photo by Angel DelCueto