A-29 Super Tucano tippunut Hollomanin lentotukikohdan harjoitusalueella New Mexicon osavaltiossa.

Embraer A-29 Super Tucano on tippunut maahan Hollomanin lentotukikohdan harjoitusalueella Yhdysvaltain New mexicon osavaltiossa perjantaina 22 kesäkuuta. Yhdysvaltain ilmavoimien antaman tiedotteen mukaan onnettomuuteen joutunut kone oli osallisena ilmavoimien OA-X ohjelmassa jossa tutkitaan ratkaisuja ilmavoimien seuraavaksi kevyeksi maataistelukoneeksi.  Onnettomuus tapahtui kello 11.30 paikallista aikaa.

Onnettomuuden sattuessa Embraer A-29 Super Tucanossa oli kaksi lentäjää suorittamassa koelentoa. Yhdysvaltain ilmavoimien tiedotteen mukaan yksi lentäjä olisi pelastunut onnettomuudesta ja kärsinyt lievistä vammoista. Loukkaantunut lentäjä toimitettiin helikopterilla paikalliseen sairaalaan samaan hoitoa.  Toisen lentäjän kohtalosta tiedotti puolestaan Yhdysvaltain laivasto. Laivaston mukaan toinen lentäjän puolestaan menehtyi turmassa. Menehtynyt lentäjä oli laivaston palveluksessa oleva luutnantti Carey Short New York:n osavaltiosta.

Sekä Yhdysvaltain ilmavoimat, että laivasto ovat ilmoittaneet ettei onnettomuuden syy ole tällä hetkellä tiedossa ja asiaa tutkitaan.

Hollomanin(Holloman AFB) lentotukikohdassa on sekä Yhdysvaltain ilmavoimien, että heidän siviilipuolen alihankkijoidensa toimintaa. Tukikohdassa järjestetään parhaillaan Yhdysvaltain ilmavoimien OA-X ohjelman testilentoja joilla pyritään etsimään ratkaisuja ilmavoimien seuraavaksi kevyeksi rynnäkkökoneeksi(Light attack) Myös Saksan ilmavoimilla on toimintaa Hollomanin lentotukikohdassa.

Onnettomuus paikka sijaitsi Hollomanin lentotukikohdan Red Rio Bombing Range harjoitusalueella jossa harjoitellaan ilmasta maahan toimintaa( air to ground / bombing range)

Embraer A-29 on suosittu kevyt maataisteluihin kykenevä lentokone jota on valmistettu noin 250 kappaletta. Koneen hinta ja opertointikustannukset ovat mahdollistaneet monille ei niin rikkaille valtioille mahdollisuuden hankkia ilmavalvontaan sopivia koneita jotka pystyvät myös tukemaan käyttäjävaltioiden maavoimia.

 

Artikkelikuva: By USA Air Force – http://www.moody.af.mil/photos/mediagallery.asp?galleryID=11261&page=1, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39633852

juttukuva: Embraer kuvagalleria.