Leonardo Aircraft jatkaa mukanaoloaan Yhdysvaltain ilmavoimien tulevasta harjoituskoneesta käytävässä hankkeessa

Italialainen Leonardo Aircraft on päättänyt jatkaa mukanaoloaan Yhdysvaltain ilmavoimien tulevasta harjoituskoneesta käytävässä kilpailussa. Yhtiö ilmoitti asiasta tiedotteella keskiviikkona 8 helmikuutta.  Leonardo on tiedotteensa mukaan päättänyt käyttää Yhdysvaltalaista tytäryhtiötään,  Leonardo DRS:ää mahdollisen hankkeen pääurakoitsijana.

Leonardo ja Yhdysvaltalaisen Raytheon yhteistyö T-100 harjoituskoneen osalta päättyi yhtiöiden yhteiseen ilmoitukseen tammikuun 25 päivä. Defence news uutisoi muutama päivä myöhemmin, että Leonardon ja Raytheonin yhteistyö katkesi erimiellisyyksiin koneen mahdollisesta hinnasta. Raytheonin mielestä koneen hintaa pitäisi saada reippaasti alaspäin jotta sillä voitaisiin tasoittaa teknistä tasoeroa muihin tarjolla oleviin koneisiin.

Leonardon päätös jatkaa kisassa oli odotettu, tosin isoin kysymys onkin se, että onko siinä mitään järkeä. Tulevien harjoituskoneista käytävien kilpailutuksien kannalta asia on hyvä ja se tulee myös tavalla tai toisella vaikuttamaan joskus 10-vuoden kuluttua suomessa tehtäviin päätöksiin.

Kilpailutuksessa on mukana tällä hetkellä Lockheed Martin, Boeing sekä Leonardo, tosin ilmailupiireissä on puhuttu lähipäivinä mahdollista uudesta tarjokkaasta joka perustuisi ATG Javelin koneeseen. Myös Turkkilaisten mahdollinen viritys ehkä vielä mukana, tosin heidän hankkeestaan ei ole mitään muuta ollut tarjolla kuin konseptikuvia.