Lockheed Martin ja Yhdysvaltain puolustushallinto sopuun seuraavasta F-35 tilauserästä

Yhdysvaltain puolustushallinto ja Lockheed Martin ovat päässeet sopuun seuraavasta F-35 tilauserästä ja sen hinnoittelusta. Asiasta kertoi Lockheed Martin sekä Yhdysvaltain puolustushallinto perjantaina 3.2.2017.  Nyt julkitulleessa sopimuksessa jossa tilataan 90 kappaletta uusia F-35 konetta tulee tiputtamaan F-35A koneiden hinnat ensikertaa alle 100 miljoonaan Yhdysvaltain dollarin.

Tilauserä 10 jossa tilattiin 90 uutta F-35 konetta Yhdysvaltojen asevoimille sekä muille koneesta sopimuksen tehneille valtioille käsitti yhteensä 76 kappaletta F-35A mallin, 12 kappaletta F-35B mallin sekä 2 kappaletta F-35C mallin koneita.

Lockheed Martinin antoi asiasta lyhyen tiedotteen jossa he toteavat: “Presidentti Trump:n henkilökohtainen osallistuminen F-35 ohjelmasta käytyihin keskusteluihin joudutti neuvotteluita ja selkeytti fokustamme ajaa alas F-35 koneiden hintoja. Nyt tehty sopimus saatiin neuvoteltua vain muutamassa viikossa ja se osoittaa isoja säästöjä ohjelman kuluja kohtaan verrattuna aikaisemmin solmittuihin tilauseriin. Tämä on hyvä sopimus veronmaksajille, maallemme, yrityksellemme ja alihankkijoillemme”

Nyt julkaistu sopimus oli jo huhujen asteella alkuviikosta kun monet Washingtonissa asemapaikkaansa pitävät puolustusteollisuutta seuraavat toimittajat kertoivat alustavista tiedoistaan twitterissä.   Ilmailutoimittajapiireissä koneiden hintoja ja niistä saatavia säästöjä on keretty laskemaan yhteen jo muutamien päivien ajan. Alustavien lukujen perusteella nyt julki tulleet hinnat, kokonaissäästöt sekä konemäärät kun laskee yhteen tulee hintojen aleneminen per kone olemaan noin 8 miljoonaa yhdysvaltain dollaria joka on suurinpiirtein linjassa aikaisempien tilauserien kustannusten tippumisten kanssa.

Tuotantoerä 10 luvut:

Sopimus sisältää 55 konetta Yhdysvaltojen eri aselajeille ja 35 konetta kansainvälisille asiakkaille.

44 F-35A konetta Yhdysvaltain ilmavoimille, 9 F-35B  Konetta Yhdysvaltain merijalkaväelle, 2 F-35C  konetta Yhdysvaltain laivastolle, 3 F-35B konetta Isoon Britanniaan, 6 F-35A konetta Norjaan, 8 F-35A konetta Austariaan, 2 F-35A konetta Turkkiin, 4 F-35A konetta Japaniin, 6 F-35A konetta Israeliin sekä 6 F-35A konetta Etelä-Korealle.

Tuotantoerä 10 pitää tuo noin 728miljoonan dollarin säästöt kokonaishintoihin kun verrataan tuotantoerää 9. Arvioidut hinnat per konetyyppi sisältää myös moottorit sekä muita laskutettavia asioita.
F-35A: 94.6 miljoonaa usd (7.3% säästö verrattuna tuotantoerään 9)
F-35B: 122.8 miljoonaa usd (6.7% säästö verrattuna tuotantoerään 9)
F-35C  121.8 miljoonaa usd(7.9% säästö verrattuna tuotantoerään 9)

 

Julkaisimme 2.2.2017 blogikirjoituksen jossa käsittelimme asiaa. Jo otsiko kertoi asian miten monet ilmailu ja puolustusasioita seuraavat toimittaja ovat asiat ilmaisseet esimerkiksi twitterissä. Yhdysvaltain presidentillä ei oikeastaan  ole mitään tekemistä nyt saatujen säästöjen aikaan saamiseksi.

Oikeasti säästöt on saatu aikaan siitä kun Lockheed Martin pääsee tilaamaan isomman erän varaosia, osia tuotantoon jne yhdellä kertaa. Myös isomman erän tuottaminen itse lopputuotteessa tuo kustannuksia alaspäin.

Kuten eräs Lockheedin edustaja aikanaan sanoin: Kun tuotanto nousee ylöspäin, hinnat tulee alaspäin. Eli yhdysvaltojen presidentillä ei ole mitään tekemistä nyt saatunen hintojen alenemisen kanssa, paitsi sen osalta että hänen hallintonsa suostuu ostamaan lisää lentokoneita.

Lue myös Blogi: F-35 koneiden hinnan alennuksella ei ole mitään tekemistä Donald Trump:n toimien kanssa.