Luken lentotukikohdan F-35A hävittäjät maadoitettu toistaiseksi

Yhdysvalloissa, Arizonan osavaltiossa sijaitsevan Luken Lentotukikohdan(Luke Air force base) F-35A hävittäjät on toistaiseksi maadoitettu F-35A hävittäjien happijärjestelmien ongelmien takia.  Defensenews uutispalvelun mukaan viisi 56th Fighter Wing:n lentäjää on kokenut hypoksian oireita kuukauden sisällä. Kaksi viimeisintä tapausta sattui viime viikolla jonka jälkeen tukikohta perui loppuviikolle suunnitellut lennot.

56th Fighter Wing:n tiedottajan mukaan koneissa oleva varahappijärjestelmä toimi kaikissa tapauksissa jonka ansiosta koneiden lentäjät pystyivät laskeutumaan takaisin tukikohtaan.  F-35 hävittäjissä on happijärjestelmän lisäksi myös varahappijärjestelmä joka on suunniteltu happijärjestelmän vikaantumisten takia.

Tämän hetken tietojen mukaan jokainen happijärjestelmän vika sattui eri F-35A hävittäjälle. Defense news:n mukaan myös jokainen F-35A hävittäjä kuului eri valmistuseriin.

Lockheed Martinin F-35A hävittäjissä on varsinaisen happijärjestelmän lisäksi myös automaattinen varajärjestelmä jolla pyritään estämään nyt sattuneita tilanteita muuttumasta pahemmiksi. F-22 hävittäjissä joita valmistettiin vuosien 1996–2011 välisenä aikana oli  alunperin vain yksi happijärjestelmä sekä varahappijärjestelmä joka oli manuaallinen.  Monet F-22 lentäjät raportoivat hypoksian oireista joka johtui happijärjestelmän jonkinlaisesta vioittumisesta. Yhdysvaltain ilmavoimat korjasi F-22 hävittäjien happijärjestelmien viat asennuttamalla koneisiin automaattisen varahappijärjestelmän.

56th Fighter Wing:n mukaan F-35 projektitoimisto on lähettänyt paikanpäälle asiantuntijoita tutkimaan tapauksia ja päätös lentojen uudelleen aloittamisesta tehdään kun sen aika on. Päätöksen lentojen uudelleen aloittamisesta tekee lennoston komentaja.

Kuva: U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Matthew Plew