Luken lentotukikohdan F-35A hävittäjien maadoitus kumottu

Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A hävittäjien väliaikainen maadoitus on kumottu. Ensimmäiset lennot Luken tukikohdasta(Luke Air Force base)  on tarkoitus suorittaa 21 päivä kesäkuuta.  Luken lentotukikohdan komentaja päätti maadoittaa koko F-35A laivaston 9 kesäkuuta kun muutaman viikon sisällä ilmeni viisi tapausta joissa F-35A hävittäjän lentäjä kärsi hypoksian oireista.

Vaikka lennot jatkuvatkin keskiviikkona 21.6 niin tutkimuksissa ei ole vielä löydetty tarkkaa syytä mikä on aiheuttanut lentäjille hypoksian oireita. Tapauksia on tutkinut niin Yhdysvaltain ilmavoimien asiantuntijat kuin koneen valmistajan Lockheed Martinin edustajat.

Kun lennon alkavat uudestaan on Yhdysvaltain ilmavoimat asettanut operoinneille tiettyja uusia vaatimuksia. Esimerkiksi toistaiseksi Luken lentotukikohdan toiminnassa pyritään välttämään tiettyjä lentokorkeuksia. Myös lentäjien ja tukikohtien lääkintähenkilökunnan koulutuksiin panostetaan lisää voimavaroja. Lisäksi koneiden varahappijärjestelmään tehdään pieniä muutoksia lisäämällä järjestelmän tuottamaa happimäärää.

 

Kuva: photo by Senior Airman Devante Williams, USAF