Neljä Yhdysvaltain ilmavoimien A-10 konetta tankkaa Suomen ilmatilassa

Puolustusvoimien mukaan se on myöntänyt ylilentoluvan neljälle Yhdysvaltalaiselle A-10 lentokoneelle ja KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneelle. Ylilento tapahtuu perjantaina 13. toukokuuta 2022. Ylilennon aikana KC-135 Stratotanker suorittaa ilmatankkauksen A-10 koneille. Puolustusvoimien mukaan ylilento Suomen ilmatilassa on osa koneiden reittisuunnitelmaa

Yhdysvaltain ilmavoimien Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II joka tunnetaan myös lempinimellä Warthog eli Pahkasika on vuonna 1972 ensilentonsa lentänyt maataistelukone. A-10 on ollut taistelukäytössä molemmissa Persianlahden sodissa sekä Kosovon ja Afganistanin sodissa.

USAF photo by Kenn Mann.

A-10-koneet tankataan Suomen ilmatilassa, mutta ne eivät laskeudu Suomen maaperälle. Ylilento Suomen ilmatilassa on osa koneiden reittisuunnitelmaa. 

Vieraan valtion valtionilma-alus saa tulla Suomen alueelle luvan perusteella. Aluevalvontalain (755/2000: 5 ja 10 §) perusteella Pääesikunta käsittelee ja ratkaisee lupa-asian. Pääesikunta on käsitellyt ja hyväksynyt ylilennon Suomen ilmatilassa osaksi lentosuunnitelmaa.