Saab investoi yhdysvaltoihin. T-X suihkuharjoituskoneen tuotantolaitos Indianan osavaltioon

Ruotsalainen puolustusalan monitoimiyritys Saab on julkaissut uuden tuotantolaitoksensa sijaintipaikan Yhdysvalloissa. Saab ja Yhdysvaltalainen Boeing voittivat Yhdysvaltain ilmavoimien uudesta suihkuharjoitushävittäjästä käydyn kisan vuonna 2018. Uudeksi tuotantopaikaksi valiintui Indianan osavaltiossa sijaitseva West Lafayetteen jonka läheisyydessä sijaitsee Purduen yliopisto.

Laitos keskittyy Boeingin ja Saabin yhteistyössä valmistaman ja Yhdysvaltain ilmavoimien tilaaman T-X-suihkuharjoituskoneen rakenteiden valmistamiseen sekä koneiden loppukokoonpanoon. Saab on käynnistänyt yhteistyön Purduen yliopiston kanssa ja siten se laajentaa Yhdysvalloissa tekemäänsä tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa, erityisesti sellaisilla osa-alueilla, kuten sensorijärjestelmät, tekoäly ja autonomiset järjestelmät.

Kuvassa Purduen Yliopiston Mitch Daniels, Indianan kuvernööri Eric Holcomb ja Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe

“Tämä on historiallinen hetki Saabille. Tarkan harkinnan jälkeen valitsimme West Lafayetten. Tästä kiitos Indianan osavaltion ja maailman johtaviin yliopistoihin kuuluvan Purduen yliopiston visionäärisen johtajuuden. Tämän päivän ilmoitus on osa Yhdysvaltain kasvustrategiaamme, ja se syventää entisestään yhteistyötämme yhdysvaltalaisen asiakkaamme kanssa. Näemme suuria mahdollisuuksia tämän tuotantolaitoksen ja kumppanuutemme osalta”, sanoo Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe.

Uuden tuotantolaitoksen rakentamisen on määrä alkaa vuonna 2020. Myös paikallisten työntekijöiden palkkaaminen käynnistyy vuonna 2020, ja Saab luo laitoksen perustamisen myötä Indianan työmarkkinoille jopa 300 vakituista työpaikkaa

Kuvat: John Underwood/Purdue University