Saako Boeing ison superhornet tilauksen Yhdysvaltain asevoimilta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vihjaillut Boeing:n Etelä-Caroliinan tehtailla pitämässään puheessa, että Yhdysvaltain asevoimille oltaisiin tilaamassa Boeing:n F/A-18TX superhornet hävittäjiä lähiaikoina. Trump oli Boeing:n tehtaalla pitämässä puhetta ja todistamassa Boeing:n uuden B787-1000 koneen roll out tilaisuutta viime perjantaina 17.2

“Me tutkimme vakavasti mahdollisuutta tilata ison määrän koneita” mainitsi Trump puheensa aikana ja jatkoi “Välitättekö jos käytämme superhornet hävittäjiä?”  Nyt tulleet kommentit tulivat vain alle kuukausi sen jälkeen kun puolustusministeri Mattis päätti aloittaa F-35  ja F/A-18 superhornet hävittäjien vertailun.  Myös puolustushallinnon ja Lockheed Martinin uuden tilauserän sopimuksesta on vain muutama viikko aikaa.

Paikalla olleiden toimittajien mukaan valkoisen talon esikuntapäällikön nähtiin kantavan tapahtumapaikalla Boeing:n F/A-18TX superhornet esitettä. Mikäli Yhdysvaltain asevoimat tilaa Boeing:lta laivastolle ison määrän uusia hävittäjiä, tarkoittaa se mitä todennäköisemmin Lockheed Martinin F-35C koneiden hintojen nousua jäljelle jäävien koneiden osalta tai pahimmassa tapauksessa koko laivastolle suunnitellun konetyypin valmistuksen lopettamista.

Mikäli Yhdysvaltain laivastolle tilataan myös uusia superhornet koneita tarkoittaa se mitä todennäköisemmin F-35C mallin koneiden tilausmäärien vähentämistä. Mitä vähemmän koneita tilataan, sitä kalliimmaksi tulee jäljelle jäävien koneiden hinnat nousemaan. Ja mitä kalliimmaksi koneiden hinnat nousee sitä vähemmän joudutaan tilaamaan uusia koneita. Käytännössä voidaan puhua kuoleman syöksystä.

Myös uusien superhornettien hinnat ovat iso kysymysmerkki. Tiettyjen arvioiden ja tietojen mukaan nykyiset superhornetit maksaa noin 75 miljonaa dollaria koneelta ja jos koneiden tekniikkaa päivitetään uudella teknologialla nousee koneiden hinnatkin. Tarkkaa uutta hintaa ei ole kenelläkään tiedossa, mutta se ei ole 75 miljoonaa dollaria vaan mitä todennäköisemmin se on lähempänä 85-90 miljoonaa dollaria.

Tästäkin huolimatta superhornetit olisi halvempia kuin F-35C koneet joiden uuden tuotantoerän kappalehinta on 121 miljoonaa dollaria. Mutta mutta, onko uusi superhornet uudella teknologialla yhtä hyvä kuin F-35C kone?
Se onkin sen tason kysymys johon pystyy vastaamaan vain henkilöt joilla on pääsy molempien koneiden tietoihin.

Photo Credit: Lt. Cmdr. Darin Russell/US Navy