U2 tippunut Kaliforniassa, lentäjä menehtyi

Yhdysvaltain ilmavoimien U2 vakoilukone on tippunut tiistaina 20.9 aamulla kello 9.05 paikallista aikaa lähellä Kalifornian osavaltiossa sijaitsevaa Sutter Buttes:n aluetta joka sijaitsee noin 25 kilometrin päässä tippuneen koneen kotitukikohdasta Beale Air Force Base:sta.

Onnettumuuden sattuessa kone oli rutiininomaisella harjoituslennolla joka oli alkanut hetkeä aikaisemmin Bealen lentotukikohdasta. Lennon miehistöön kuului kaksi lentäjää jotka molemmat pystyivät poistumaan koneesta ennen maahansyöksyä. Tästäkin huolimatta toinen lentäjistä menehtyi ja toinen lentäjä kärsi jonkinaseisia vammoja joita hoidetaan sairaalassa.
640px-lockheed_u-2_tr-1b
By Michael Pereckas – originally posted to Flickr as U-2, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6350194

Onnettomuus on herättänyt jälleen keskusteluja U2 koneen turvallisuudesta ja tarpeesta korvata kone toisella konetyypillä. Yhdysvaltain Presidentti on antanut jo aikaisemmin ilmavoimille tehtäväksi korvata Lockheed Martinin valmistama U2 kone Northrop Grumman yhtiön valmistamalla miehittämättömällä Global Hawk lentokoneella, mutta se ei ole pystynyt tähän päivään mennessä korvaamaan täysin U2 koneen laitteistoja joka on ollut Yhdysvaltain valtionjohdon edellytys siihen, että U2 voidaan päästää eläkkeelle.

U2 on ollut Yhdysvaltain asevoimien ja tiedustelupalveluiden käytöstä vuodesta 1955. Se kykenee lentämään yli 70000 jalan korkeudessa, Global Hawk puolestaan pystyy lentämään vain 60000 jalan korkeudessa.

 

Artikkelikuva: United States Air Force Historical Research Agency, Maxwell AFB Alabama Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6820779

Vastaa