Yhdysvaltain ilmavoimat harkitsee F-15 koneiden siirtämistä eläkkeelle.

Yhdysvaltain ilmavoimat harkitsee parhaillaan vakavasti, että ilmavoimat pistäisi F-15 koneensa eläkkeelle. Asiasta on huhuttu viime päivinä Yhdysvaltalaisten ilmailutoimittajien keskuudessa ja asiasta on saatu vihdoin jonkintason vahvistuksia. Esimerkiksi CNN on uutisoinut asiasta.  Yhdysvaltain ilmavoimilla on kova paine saada kalustosta koituvia kuluja alaspäin. Ilmavoimilla on parhaillaan käytössä F-15 koneiden lisäksi myös F-16, F-35 ja F-22 hävittäjiä sekä iso määrä muita pommikoneita, maataistelukoneita jne. Siirtämällä F-15 hävittäjät eläkkeelle ilmavoimat säästäisi ilmavoimat käyttökuluissa kohtuu isoja summia.

 

Mikäli F-15 koneet siirrettäisiin sivuun korvattaisiin ne jopa 1200 F-16C/D koneella jotka päivitettäisiin vastaamaan nykypäivän vaatimuksia lisäämällä niihin esimerkiksi EASA tutkat.

Ilmavoimien ajatus 236 F-15 koneen siirtämisestä eläkkeelle ei ole saanut Yhdysvaltain parlamentin alahuoneen asevaliokunnan jäsenissä kovinkaan innostunutta vastaanottoa.  Esimerkiksi kongressiedustaja Martha McSally suhtautuu asiaan kriittisesti ” jos puhumme neljännen sukupolven hävittäjien kyvyistä, meillä on F-15c joka on hyvä ilmasta ilmaan taisteluissa ja meillä on F-16 hävittäjä joka on hyvä monitoimihävittäjänä, pikkaisen halvempi.. Mutta kun vertailemme kykyjä rinnakkain niin F-16 ei ole samalla tasolla F-15 koneen kanssa ilmataistelutilanteissa”

kuva: ilmavoimat

Ilmavoimien kenraali Scott West vahvistaa CNN:n mukaan, että ilmavoimat on harkinnut
F-15 koneiden eläköitymistä, mutta harkinta on vasta alkuvaiheessa ja mitään ei ole vielä päätetty.

Kongressiedustaja McSallyn mukaan ilmavoimien ajatus F-15 hävittäjien eläkkeelle pistämisestä yllätti kongressin asevaliokunnan täysin eivätkä he olleet kuulleet suunnitelmista etukäteen ennen valiokunnan kuulemisia jossa asia nousi esille.

F-15 on Yhdysvaltain ilmavoimien työjuhta maailman kriisipesäkkeissä. Ilmavoimat on sijoittanut 50 F-15 konetta Japanin maaperälle puolustamaan aluetta. Yhdysvaltain ilmavoimat on myös lähettänyt F-15 koneita euroopan maaperälle harjoittelemaan eri maiden ilmavoimien kanssa. Suomessa F-15 koneet kävivät vuoden 2016 toukokuussa harjoittelemassa Karjalan lennoston F/A-18 hävittäjien kanssa.

Mikäli Yhdysvaltain ilmavoimat siirtäisi F-15 koneet eläkkeelle, tapahtuisi se vasta 2020-luvulla.

Kuvat: Ilmavoimat