Yhdysvaltain ilmavoimat käynnistämässä hanketta kevyen taistelukoneen hankkimiseksi

Yhdysvaltain ilmavoimat ovat käynnistämässä hanketta jonka tarkoituksena on hankkia ilmavoimille uusi kevyt sekä edullinen taistelukone jonka pääasiallinen tehtävä on tukea maajoukkojen toimintaa taistelutilanteissa. Yhdysvaltojen ilmavoimat käyttää parhaillaan vastaaviin tehtäviin A-10 thunderbolt konetta, mutta sen käyttökustannukset ovat per lentotunti on noin 17000 yhdysvaltain dollaria.

Myös Ilmavoimien kenraalit ovat vuosia karsastaneet konetta joka on kallis ylläpitää, lentää ja koneen käyttö on käytännössä eri aselajin tukemista taistelutilanteissa.  Yhdysvaltain asevoimien kolmen eri asehaaran yhteinen F-35 hankkeen piti olla jonkintason vastaus A-10 koneiden käyttökustannuksiin, mutta viime aikoina Pentagonissa on tultu siihen johtopäätökseen ettei F-35 ole täysin soveltuva kone maataisteluiden tukemiseen.

Alustavien arvioiden mukaan mahdollisia käyttöön soveltuvia konetyyppejä on  Bell Textronin Scorpion jet jonka kehityskulut on tähän mennessä maksanut Bell Textron. Koneen lentotunnin hinta on valmistajan tietojen mukaan noin 3000 dollarin tietämillä.  Mikäli puolestaan halutaan potkurikäyttöisiä koneita on tarjolla vaihtoehtoja ainaskin seuraavat konemallit: Beechcraft AT-6 WolverineBrazilian A-29 Super Tucano, Ja IOMAX Archangel

Mahdollisia muita vaihtoehtoja on myös Lockheed Martinin ja KAI:n FA-50 light fighter sekä  Alenia Aeromacchi M-346