Yhdysvaltain ilmavoimat poisti F-35A hävittäjien lentäjien painorajoitukset.

Yhdysvaltain ilmavoimat on päättänyt poistaa jo pari vuotta voimassa olleen rajoituksen, jonka vuoksi F-35A hävittäjän lentäjän on minimipainon on pitänyt olla vähintään 61 kiloa.  Painorajoitukset ovat johtuneet siitä, että Martin-Bakerin valmistama Mk16 heittoistuimen mahdollinen käyttö F-35A hävittäjissä olisi voinut testien perusteella aiheuttaa heittoistuimen käyttäjälle vakavia vammoja.

Ongelman ratkaisun parissa tehtiin töitä kaksi vuotta niin heittoistuimen valmistajan, kypärän valmistajan kuin Lockheet Martinin puolellakin. Ongelma ratkaistiin tekemällä muutoksia lentäjän kypärään, itse heittoistuimeen sekä heittoistuimen laukaisusekvenssiin.
Heittoistuimiin asennettiin mm kytkin jonka asetus viivästyttää laskuvarjon aukeamista ja vähentää sen avautumisesta johtuvia voimia.

Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali Scott L Pleus kommentoi tehtyjä korjaustoimia ilmavoimien tiedotteessa: ” Olen henkilökohtaisesti tiedoittanut jokaiselle F-35 lentäjälle Yhdysvaltain ilmavoimissa mitä muutoksia olemme tehneet heidän heittoistuimiinsa ja olen erittäin varma, että lentäjämme eivät ole enää huolissaan F-35A hävittäjien heittoistuinjärjestelmän turvallisuudesta. Olen itse lentänyt F-35A hävittäjää johon on tehty heittoistuimen käytön turvallisuutta lisäävät toimenpiteet ja uskon, että nämä muutostyöt tekivät kyseisestä heittoistuimesta turvallisimman mitä olen ikinä käyttänyt”
Nyt tehtyjen muutosten ansiosta F-35A hävittäjän lentäjän uusin painoraja tulee olemaan noin 47 kiloa eli käytännössä painorajat poistuvat käytöstä kokonaan.

 

Kuva: Yhdysvaltain ilmavoimat