Yhdysvaltain ilmavoimat tilaa uudet suihkuharjoituskoneensa Boeing:lta, Saab mukana hankkeessa.

Yhdysvaltain puolustushallinto ja ilmavoimat ovat päättäneet tilata Yhdysvaltain ilmavoimien seuraavat suihkuharjoituskoneet Boeing:lta. Asiasta oli tarkoitus ilmoittaa virallisesti torstaina paikallista aikaa klo 17.00, mutta uutistoimisto reuters kertoi asiasta muutamia tunteja etukäteen.

Boeing:n T-X suihkuharjoituskone on suunniteltu yhteistyössä Saab:n kanssa, ensimmäisen koelentokoneen rungon takaosa rakennettiin Ruotsissa Saab:n tehtailla josta se kuljetettiin kuljetuskoneella Yhdysvaltoihin. Kilpailutuksen aikana Saab ilmoitti julkisesti, että mikäli Boeing:n ja Saab:n liittouma voittaa ilmavoimien kilpailutuksen tulee se rakentamaan tehtaan Yhdysvaltoihin jossa tehdään Saab:n osuus uudesta T-X suihkuharjoituskoneesta.

Yhdysvaltain Ilmavoimien seuraavaksi suihkuharjoituskoneeksi oli myös tarjolla Lockheed Martinin ja Korealaisen KAI:n T-50a, Leonardon T-100 joka perustuu M-346 suhkuharjoituskoneeseen.

Nyt tehty päätös hankkia Yhdysvaltain ilmavoimien seuraavat suihkuharjoituskoneet Boeing:lta on lähiaikoina kolmas iso sotilasilmailun tilaus jonka Boeing on onnistunut voittamaan Yhdysvalloissa.  Aikaisemmin tällä viikolla Boeing voitti kilpailutuksen jossa valittiin Yhdysvaltain ilmavoimien ikääntyville UH-1N ”Huey” korvaajaa. Yhdysvaltain laivasto puolestaan tilasi elokuussa Boeinglta miehittämättömiä MQ-25 ilmatankkauskoneita.

Yhdysvaltain ilmavoimien ja Boeing:n välisen T-X harjoituskoneiden kaupan arvo on noin 9,2 miljardia Yhdysvaltain dollaria.  Kauppaan kuuluu 351 suihkuharjoituskoneen lisäksi, 46 simulaattoria sekä maakalustoa.

 


Kuvat Boeing ja Boeing / John Parker