Yhdysvaltain laivaston F-35C saavutti alustavan operatiivisen suorituskyvyn

Yhdysvaltain laivaston F-35C hävittäjä on saavuttanut viimeisenä F-35 mallina alustavan operatiivisen suorituskyvyn eli IOC:n. Asiasta tiedotti Yhdysvaltain laivaston ilmavoimien komentaja, vara-amiraali DeWolfe Miller. “F-35C on valmis operaatioihin, valmis taistelutehtäviin ja valmis voittamaan taisteluita” toteaa vara-amiraali Miller ja jatkaa: “Me tuomme uskomattoman asejärjestelmän osaksi lentotukialusosastoja. Tämä lisää lentotukialusten operatiivista kapasiteettia”

Lockheed Martinin F-35 ohjelman vetäjä Greg Ulmer kommentoi laivaston alustavan operatiivisen suorityskyvyn saavutusta yhtiön tiedotteessa seuraavasti: “Onnittelemme Yhdysvaltain laivastoa sen F-35-hävittäjien saavuttaman alustavan operatiivisen suorituskyvyn johdosta. Tämä merkittävä virstanpylväs on osoitus F-35-ohjelman ja puolustusteollisuuden päättäväisyydestä toimittaa Yhdysvaltain laivastolle maailman tehokkain, selviytymiskykyisin ja verkottunein hävittäjä.”

Lockheed Martinin F-35C on lentotukialuskäyttöön suunniteltu versio F-35 hävittäjästä. F-35C malli eroaa F-35A mallista usealla eri mittapuulla. Se on pikkaisen pidempi(0.1ft) 10cm korkeampi(4.48m vs 4.38m) F-35C mallissa koneen siipien väli on 13.1m kun taas A-mallissa se on 10.7m. Pidempi siipien väli mahdollistaa sen, että C-mallin koneeseen voidaan tankata 682 kiloa enemmän polttoainetta. F-35C malli on myös pikkaisen painavampi, käytännössä lisäpaino on syntynyt siitä, että lentotukialusversio hävittäjästä on tehtävä kestävämmäksi kuin ilmavoimien käyttämä versio johtuen siitä, että lentotukialuskäytössä lentokone käytännössä pakotetaan laskeutumaan lentotukialuksen kannelle kovalla voimalla jolloin hävittäjän rakenteet vaativat kestävyyttä.

F-35 on yksi ehdokkaista Ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi kun päätöstä tehdään vuoden 2021 aikana.

Artikkelikuva: U.S. Navy photo by Mass Communication 1st Class Gilbert Bolibol