Yhdysvaltain merijalkaväen F-35B koneet ensimmäiselle ulkomaankomennukselle

Yhdysvaltain merijalkaväki on lähettänyt ensimmäiset Lockheed Martinin valmistamat F-35B hävittäjänsä komennukselle Yhdysvaltain ulkopuolelle. Ensimmäiset kaksi koneista saapuivat Japanissa sijaitsevaan merijalkaväen Iwakunin lentotukikohtaan keskiviikkona 18.1 kun lentolaivue VMFA-121:n lentäjät lensivät koneet Japanissa sijaitsevaan tukikohtaan Yhdysvaltain Arizonassa sijaitsevasta Yuman lentotukikohdasta.

Merijalkaväen F-35B hävittäjän saapuminen herätti paikallisessa mediassa ja ilmailuharrastajien keskuudessa suurtakin huomiota ja koneen paikallesaapumista olikin saapunut todistamaan suuri joukko median ja ilmailuharrastajien edustajia vaikka saapumisaikana oli jo ilta ja taivas oli pimenemässä.

”F-35B:n saapuminen Japaniin kertoo sitoutumisestamme Japanin puolustamiseen sekä Tyynenmeren alueen turvallisuuden ylläpitämiseen”, sanoo Yhdysvaltain merijalkaväen kenraalimajuri Russell Sanborn. ”Tuomme maailman edistyksellisintä teknologiaa Tyynellemerelle jotta voimme menestyksekkäästi suorittaa erityyppisiä tehtäviä ja tukea entistä paremmin kumppaneitamme alueella.”

Yhdysvaltain merijalkaväki ilmoitti 31.7.2015, että sen kymmenen F-35B Lightning II -hävittäjän laivue VMFA-121 on saavuttanut maailmanlaajuisen alustavan operatiivisen suorituskyvyn (Initial Operational Capability, IOC).

 

F-35 on ehdokas Suomen ilmavoimien F/A-18 Hornetien seuraajaksi