Yhdysvaltain merijalkaväki otti F-35B-hävittäjän käyttöönsä

Yhdysvaltain merijalkaväki on ilmoittanut 31.7.2015, että sen kymmenen F-35B Lightning II -hävittäjän laivue on saavuttanut maailmanlaajuisen operatiivisen toimintavalmiuden (Initial Operational Capability, IOC). Arizonan osavaltion Yumassa toimiva VMFA-121 on ensimmäinen laivue, joka on ottanut F-35-hävittäjän operatiiviseen käyttöön. Virallista käyttöönottoa edelsi viisi päivää kestänyt operatiivisen valmiuden tarkastus, joka päättyi 17. heinäkuuta.

”Olen tyytyväinen voidessani ilmoittaa, että hävittäjälaivue VMFA-121 on saavuttanut IOC- toimintavalmiuden F-35B-hävittäjällä”, sanoo Yhdysvaltain merijalkaväen komentaja, kenraali Joseph Dunford. ”VMFA-121:lla on kymmenen Block 2B -ohjelmistolla varustettua hävittäjää, jotka täyttävät suoritusarvoalueita ja aseistusta koskevat vaatimukset, mukaan lukien tarvittava koulutus, ylläpito ja infrastruktuuri. Laivue voidaan lähettää vaativille lentopaikoille tai tukialukselle. Laivue kykenee muun muassa lähitulitukeen, hyökkäykselliseen ja puolustukselliseen hävittäjätoimintaan, ilmaoperaatioihin syvällä vihollisen selustassa, maajoukkojen ilmatukeen sekä tiedusteluun.”

Vuosia kestäneen kehitystyön ja samanaikaisesti suoritettujen operatiivisten lentojen ansiosta kenraali Dunford uskoo vankasti F-35B-hävittäjän kykyyn tukea merijalkaväkeä taistelutilanteissa: ”Ennen rajoitetun operatiivisen toimintavalmiuden saavuttamista olemme suorittaneet seitsemän viikon ajan lento-operaatioita L-luokan tukialukselta ja osallistuneet useisiin suuriin sotaharjoituksiin. Lisäksi olemme vastikään toteuttaneet operatiivisen arvioinnin, johon lukeutui useita lentoharjoituksia kovien ammusten kanssa. F-35B-hävittäjä pystyy toimimaan erittäin vaativilta lentopaikoilta ja tukialuksilta. Se on ensimmäinen viidennen sukupolven hävittäjä, joka tulee muuttamaan tapamme taistella ja voittaa.”

Yhdysvaltain merijalkaväki on kouluttanut yli 50 F-35B-lentäjää ja 500 lentoteknistä henkilöä F-35B-hävittäjätoimintaan.

F-35B-koneet korvaavat tulevaisuudessa kolme Yhdysvaltain merijalkaväen käyttämää konetyyppiä, jotka ovat AV-8B Harrier, F/A-18 Hornet ja EA-6B Prowler.

Vastaa