Yhdysvaltain puolustushallinto tilasi Boeingilta lisää super hornetteja.

Yhdysvaltain puolustushallinto on ilmoittanut, että Yhdysvaltain laivasto ja Boeing ovat solmineet sopimuksen uusista super hornet hävittäjistä. Nyt solmitun sopimuksen arvo on noin 4 miljardia Yhdysvaltain dollaria jolla laivasto saa 61 kappaletta yksipaikkaisia F/A-18E sekä 17 kappaletta F/A.18F kaksipaikkaisia super hornet hävittäjiä. Nyt solmittu sopimus koskee myös hävittäjiä jotka on joiden toimitus on tapahtunut jo vuoden 2018 aikana sekä hävittäjiä jotka on tarkoitus toimittaa laivastolle vuoteen 2021 mennessä.

Samaan aikaan kun Yhdysvaltain laivastolle tilataan lisää Super Hornet hävittäjiä ollaan myös vanhoja block2 super hornet hävittäjiä päivittämässä block3 päivityksillä. Block3 päivityksillä hävittäjien elinkaari tulee nousemaan 6000 lentotunnista 10000 lentotuntiin. Koneisiin asennetaan myös uusi ohjaamo jossa useat pienet näytöt on korvattu yhdellä isolla näytöllä ja viestintäjärjestelmä sekä lisäpolttoainesäiliöt koneen rungon yläosaan.

Nyt tehty sopimus 78 kappaleesta super hornetteja antaa pieniä vihjeitä siitä mitä mahdolliset suomen hävittäjäkaupat tulisi maksamaan jos koneet hankittaisiin Boeing:lta. Toki pienet vihjeet on vain suuntaansa antavia koska normaalien tapojen mukaan Yhdysvaltain hallinto joutuu myös veloittamaan tiettyjä muita kuluja tämän lisäksi. Myös lentäjien koulutus maksaa, samoin uudet tukijärjestelmät jne. Mutta 51,282 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria on mielenkiintoinen hinta. Yksipaikkainen E versio maksaa toki vähemmän kuin kaksipaikkainen F versio, mutta jos nyt solmitun sopimuksen kautta yrittäisi laskea hintaa suomen hävittäjille niin Boeing:n tarjous suomelle alkaa 3,282 miljardista Yhdysvaltain dollarista. Siihen päälle kun isketään vielä tietyt maksut pentagonille sekä tukipalvelut niin mitä todennäköisemmin tarjouksen hinta alkaa 5 miljardin euron tietämiltä.

Jani Luoto, Sotilasilmailu.fi

Kuvat: Boeing