Yhdysvaltain puolustusministeri Mattis määräsi hallinnon tutkimaan F-35 ohjelman kustannuksia ja korvaavia vaihtoehtoja

Yhdysvaltain tuore puolustusministeri James Mattis on määrännyt juuri julkitulleen tiedon mukaan puolustushallinnon tutkimaan F-35 ohjelman kustannuksia sekä korvaavia vaihtoehtoja F-35 koneille. Puolustusministeri Mattiksen taka-ajatuksena on ohjelmien arvioinnin ja tutkinnan avulla ajaa alas sekä F-35, että uuden presidentillisen kuljetuskoneen(Air Force One) ohjelmakustannuksia jotka ovat karanneet käsistä.

Boeing on jo aloittanut keskustelut Yhdysvaltain puolustushallinnon ja valkoisen talon kanssa uuden AF1 koneen teknisistä vaatimuksista. Oletettavaa on, että tulevista presidentin koneista tehdään entistä enemmän normaalien matkustajakoneiden omaisia poistamalla niistä esim ilmatankkauskyky sekä muista turvallisuusominaisuuksia jne.

Puolustusministeri Mattiksen antamassa määräyksessä F-35 ohjelman osalta on luettavissa rivien välistä hallinnon halu saada joko koneiden kustannuksia reippaasti alaspäin tai etsiä korvaava konevaihtoehto joka ainaskin Pentagonista ulostulleen muistion perusteella olisi Boeing tarjoama F/A-18E/F superhornet jonka uuden version ominaisuuksista on määrä tehdä vertailu F-35C koneen kanssa.

Lockheed Martin vastasi puolustusministeri Mattiksen päätökseen suorittaa ohjelmasta arviointi tiedotteellaan joka julkaistiin yhtiön twitter tilillä.  Tiedotteessaan Lockheed Martin toteaa: “Lockheed Martin on valmiina tarjoamaan kaiken tukensa ministeri Mattiksen selvitykselle ja arvioinnille. Olemme aivan varmoja, että perusteellisten selvitysten jälkeen f-35 ja sen edistykselliset stealth järjestelmät sekä muut sensorit täyttävät 2000-luvun vaatimukset uudelle hävittäjälle”

Toimitukselta: Lockheed Martinin F-35 sekä Boeing Superhornet on mukana Suomen ilmavoimien HX-ohjelmassa tarjokkaina ilmavoimiemme seuraavaksi hävittäjäksi. Se mitä Yhdysvalloissa tapahtuu nytten vaikuttaa myös siihen, mitä/miten suomessa HX-hanke etenee ja miten projektin lopputulos määräytyy.

Asialla on myös vaikutusta muiden eurooppalaisten maiden puolustusratkaisuihin. Norja ja Tanska ovat molemmat tilanneet F-35 hävittäjiä, samoin Iso-Britannia, Hollanti sekä Italia. Mikäli F-35 ohjelma kärsii isoistakin leikkauksista tarkoittaa se kasvavia kuluja nykyisille tilaajille, mikä puolestaan tulee heikentämään kyseisten maiden muuta puolustusta.  Mitä todennäköisemmin lähikuukausien aikana monen maan ulko- sekä puolustusministeriöt käyvät kiivasta viestittelyä Yhdysvaltoihin päin sopimuksista ja niiden pitämisestä.

Photo Credit: Lt. Cmdr. Darin Russell/US Navy