Yhdysvaltain puolustusministerin vierailu toi Helsinki-Vantaan lentoasemalle Boeing:n C-17 ja E-4 lentokoneet

Yhdysvaltain puolustusministeri James “Mad Dog” Mattis saapui työvierailulle Helsinkiin 6 marraskuuta. Ensimmäinen Yhdysvaltain ilmavoimien lentokone, C-17 globemaster III toi ennakkoryhmän Helsinki-Vantaan lentoasemalle sunnuntaina 5.11 illalla.

Johtuen turvatoimista ja muista siihen liittyvistä asioista puolustusministeri Mattisin tarkkaa saapumisaikaa ei annettu julkisuuteen, mutta monet lentokonevalokuvaajat osasivat arvioida mahdollisen saapumisajan sen jälkeen kun Presidentinkanslia kertoi tiedotteella, että Niinistö tapaa Mattis:n noin kello 13.00 jälkeen.

Ilmailuvalokuvausta/lentokonebongausta harrastavien kannalta vierailun kiinnostavin kone lienee on Boeing:n valmistama Boeing E-4 Advanced Airborne Command Post joka kantaa myös lempinimeä Doomsday plane johtuen koneen tehtävistä mahdollisen kriisin aikana.  Boeing E-4 perustuu rungoltaan Boeing:n B747-200 sarjan koneeseen. Myös Yhdysvaltain Presidentin käyttämät Boeing VC-25 lentokoneet perustuvat rungon osalta samaan Boeing:n B747-200 koneisiin.

Erilaisia tiedonvälitysjärjestelmiä E-4 koneessa on 13 kappaletta. Korkealaatuisen ja monipuolisen tiedonvälitystekniikan lisäksi kone on muun muassa suojattu sähkömagneettiselta pulssilta. Lisäksi koneessa on suojat ydin- ja lämpösäteilyävastaan.

Päivitetty 8.11 kuvat vierailulla olevista Yhdysvaltain ilmavoimien C-17 ja E-4 koneista.