Yhdysvaltain puolustusministeriö ja Lockheed Martin pääsivät sopimukseen seuraavasta F-35 tuotantoerästä

Yhdysvaltain puolustusministeriö ja F-35 hävittäjiä valmistava Lockheed Martin ovat päässeet suulliseen sopimukseen (eng: handshake agreement) seuraavasta tuotantoerästä 12. Sovittu sopimus myös pitää sisällänsä optiot tuotantoeriin 13 ja 14.

“Yhdysvaltain puolustusministeriö ja Lockheed Martin ovat päässeet suulliseen sopimukseen tuotantoerä 12. tuotantosopimuksestä jossa on myös optiot eriin 13 ja 14. Tämä on historiallinen virstanpylväs F-35 hankkeelle joka on myös puolustusministeriön historian yksi suurimmista tilauksista. 34 miljardin yhdysvaltain dollarin sopimus tuotantoerille 12-14 tuo Yhdysvaltain asevoimille sekä liittolaisillemme yhteensä 478 F-35 hävittäjää joista 157 valmistetaan tuotantoerän 12 aikana” Toteaa Ellen Lord Yhdysvaltain puolustusministeriöstä ja jatkaa:

“Kun saamme sopimuksen viimeisteltyä ja tehtyä tarkemmat laskelmat voimme julkaista jokaisen F-35 hävittäjäversion yksikköhinnat jokaisessa tuotantoerässä. Olen iloinen siitä, että voin kertoa nyt tehdyn suullisen sopimuksen tuovan peräti 8,8% säästöt kun verrataan tuotantoeriä 11 ja 12. Tuotantoerien 11 ja 14 välinen säästö puolestaan on jopa 15%joka tarkoittaa sitä, että F-35A hävittäjän hinta tulee tippumaan tuotantoerässä 13 alle 80 miljoonan yhdysvaltain dollarin”

Lockheed Martinin varatoimitusjohtaja ja F-35 hankkeen vetäjä Greg Ulmer: “Älykkäällä hankintastrategialla, vahvalla hallituksen ja teollisuuden kumppanuudella sekä keskittymällä kustannusten vähentämiseen on F-35 hanke onnistunut tiputtamaan F-35 hävittäjien hintoja neljännen sukupolven hävittäjien tasolle. Kun suullinen sopimus on saatu viimeisteltyä viralliseksi sopimukseksi tulee se edustamaan historian suurinta F-35 tuotantosopimusta joka tiputtaa kaikkien F-35 versioiden hintoja alaspäin”

Lockheed Martinin F-35 on yksi ehdokkaista suomen ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi kun päätöstä tehdään vuonna 2021. F-35A hävittäjä on myös nähtävillä turun lentonäytöksessä 15-16. kesäkuuta 2019.