Yhdysvaltain puolustusministeriö ja Lockheed Martin sopimukseen seuraavien f-35 hävittäjien hankintahinnoista.

Yhdysvaltain puolustushallinto on päässyt sopimukseen Lockheed Martinin kanssa F-35 hävittäjien hankinnoista. Nyt virallisesti tehty sopimus julkaistiin alunperin jo kesällä 2019, mutta silloin tehty sopimus oli suullinen sopimus. Nyt solmittu sopimus sisältää Lot 12, 13 ja 14 -tuotantoerien koneiden myynnin Yhdysvaltain asevoimien, kumppanimaiden ja ulkomaisten Foreign Military Sales (FMS) -asiakkaiden käyttöön.

Sopimuksen myötä F-35-ohjelma on saavuttanut ja ylittänyt pitkäaikaiset kustannussäästötavoitteet kunkin hävittäjämallin osalta. Lisäksi F-35A-hävittäjän yksikköhinta moottoreineen on nyt alle 80 miljoonaa dollaria sekä Lot 13 -tuotantoerässä että Lot 14 -tuotantoerässä. Sopimuksessa on saavutettu 12,8 prosentin kustannussäästöt F-35A-mallin osalta ja keskimäärin 12,7 prosentin kustannussäästöt kaikkien kolmen mallin osalta Lot 11 -erän ja Lot 14 -erän välillä.

“Kustannusten alentaminen on kriittisen tärkeää F-35-ohjelman menestykselle. On hienoa, että F-35-hanketoimisto ja Lockheed Martin ovat solmineet tämän uraauurtavan kolmen tuotantoerän sopimuksen, jolla saavutetaan keskimäärin 12,7 prosentin kustannussäästöt kaikkien kolmen hävittäjämallin osalta ja painetaan F-35A-hävittäjän alle 80 miljoonaan dollariin Lot 13 -tuotantoerässä eli vuoden suunniteltua aikaisemmin”, sanoo F-35-hanketoimiston johtaja kenraaliluutnantti Eric Fick. “Tämä 34 miljardin dollarin sopimus on historiallinen virstanpylväs F-35-ohjelmalle.”

“F-35-ohjelma on onnistunut alentamaan viidennen sukupolven F-35-hävittäjän hinnan neljännen sukupolven hävittäjien hintaa vastaavalle tai alhaisemmalle tasolle tehokkaiden hankintastrategioiden, hallinnon ja teollisuuden vahvan kumppanuuden sekä jatkuvien laadun varmistamiseen ja kustannusten alentamiseen tähtäävien toimenpiteiden ansiosta”, sanoo Lockheed Martinin F-35-ohjelman vetäjä Greg Ulmer. “Nyt F-35A-hävittäjän yksikköhinta on Lot 13 -tuotantoerässä alle 80 miljoonaa dollaria, eli saavutimme pitkäaikaisen kustannussäästötavoitteemme vuotta suunniteltua aikaisemmin.”

Viidennen sukupolven F-35-hävittäjän alle 80 miljoonan dollarin yksikköhinta on integroitu hankintahinta. Koneeseen integroitujen sensorien ja maalinosoitussäiliöiden ansiosta F-35:n yksikköhinta sisältää ominaisuuksia, jotka kasvattavat erikseen hankittaessa neljännen sukupolven koneiden hankinta- ja ylläpitokustannuksia

Kuva: Lockheed Martin

Lockheed Martinin F-35 hävittäjiä on tällä hetkellä käytössä eri maiden asevoimilla yhteensä yli 450 kappaletta ja ne operoi 19 tukikohdasta ympäri maailmaa. Lockheed Martinin mukaan lentäjiä F-35 hävittäjiin on koulutettu yli 900 ja koneita huoltamaan on koulutettu yli 8300 mekaanikkoa.  F-35-hävittäjillä on lennetty yhteensä yli 220 000 lentotuntia. Kahdeksan valtiota lentää F-35-koneita omalla maaperällään sijaitsevasta tukikohdasta, ja seitsemän käyttäjää on jo saavuttanut alustavan operatiivisen toimintakyvyn.

F-35 on ehdokas Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornetien seuraajaksi.