Saab 35C Draken kaivopuiston lentonäytökseen.

Kesäkuussa järjestettävä kaivopuiston lentonäytös sai tänään virallisesti ensimmäisen “kovanluokan” esiintymisvahvistuksen kun Saab ja Ilmailumuseo julkistivat Ruotsin ilmavoimien historiallisen lentolaivueen Saab 35C Draken hävittäjän tähdittävän kesällä järjestettävää lentonäytöstä.

Drakenin saapumisen Kaivopuiston lentonäytökseen sponsoroi puolustus- ja turvallisuusyhtiö Saab AB. Saab on Kaivopuiston lentonäytöksen ja Suomi 100 -juhlavuoden virallinen yhteistyökumppani.

”Meille on suuri kunnia olla mukana mahdollistamassa Saab 35C Draken -hävittäjän osallistuminen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden lentonäytökseen. Pitkän palvelusuran Suomen ilmavoimissa tehnyt Draken on osa Saabin ja Suomen yhteistä ilmailuhistoriaa. Näitä pitkiä perinteitä haluamme vaalia myös jatkossa”, sanoo Anders Gardberg, Saabin maajohtaja Suomessa.

Jyrki Laukkanen / Suomen Ilmailumuseo.

Kaivopuiston lentonäytökseen saapuva Draken (SE-DXP) on kaksipaikkaiseksi koulutuskoneeksi (SK 35C) muutettu versio. Se palveli Ruotsin ilmavoimissa vuoteen 1997, ja kunnostettiin lähes kahden vuosikymmenen varastoinnin jälkeen jälleen lentokuntoiseksi vuonna 2014. Konetta operoi yksityinen yhdistys, Ruotsin ilmavoimien historiallinen lentolaivue (Swedish Air Force Historical Flight, SwAFHF), jonka kotikenttä on Såtenäsissä. Suomen ilmavoimilla oli käytössä viisi samanlaista, kaksipaikkaista harjoituskonetta vuosina 1976 – 2000. Suomen kaksipaikkaiset Drakenit hankittiin käytettyinä Ruotsista.

Kaivopuiston lentonäytös järjestetään 9.6.2017, tarkempia näytösaikoja ei ole vielä julkistettu mutta oletettavaa on, että se järjestetään illalla kello 16.00 jälkeen.  Oletettavaa on, että lentonäytökseen julkistetaan vielä muutamia isompia esiintyjiä, mahdollisesti jopa jotkut HX-hankkeeseen osallistuvista hävittäjävalmistajista on tuomassa paikalle oman koneensa tekemään ohilentoja jne.

Nyt tehty julkaisu Drakenin osallistumisesta lentonäytökseen oli jo osan ilmailupiirin tiedossa viikko sitten kun asia päätyi ulos lentokonetta ylläpitävän ryhmän ja milavia.net sivuston kautta.

TOIM.HUOM: Osa jutun tekstistä on ilmailumuseon “tiedotteesta”
ARTIKKELIKUVA: Jyrki Laukkanen / Suomen Ilmailumuseo.