Venäläinen lentokone loukkasi suomen ilmatilaa porvoon edustalla.

Venäläinen valtiollinen ilma-alus on loukannut suomen ilmatilaa Keskiviikkona 17. heinäkuuta 2019 aamupäivällä Porvoon edustalla. Puolustusvoimat, Puolustusministeriö tai Rajavartiolaitos ei ole kertonut ilmatilaa loukanneen ilma-aluksen tyyppiä, mutta samoihin aikoihin suomenlahdella lensi suomen rajan läheisyydessä Tu-154 ilma-alus.

Sotilasilmailu.fi seurasi keskiviikkona aamupäivällä suomenlahden ilmaliikennettä sekä flightradar24, että ADSBexchange.com palveluiden kautta. ADSBexchange.com palveluun on ohjelmoitu maiden ilmatilojen rajat ja tätä seuraamalla huomasimme ilmatilaloukkauksen “suorana” eli samoilla hetkillä kun se tapahtui”.

Ylläoleva kuva on otettu ADSBexchange.com palvelusta ja se on valitettavasti pikkaisen liian myöhään tallennettu. Kuten kuvasta voi huomata alkaa venäläisen ilma-aluksen seuranta suomen rajojen sisäpuolelta. Kun tilannetta seurasi livenä pystyi huomaamaan sen, että kone saattoi kääntyä pikkaisen liian myöhään suursaaren kohdilla. Normaalisti Venäläiset sotilaskoneet ja valtiolliset ilma-alukset kääntyvät suomen ja viron väliseen kapeaan käytävään suursaaren yläpuolella, ei sen pohjoispuolella.

Rajavartiolaitoksen tiedotteen mukaan he tutkivat asiaa ja asian tutkinta kestää noin viikon.