MI-24 TAISTELUHELIKOPTERI ESIINTYY PORIN LENTONÄYTÖKSESSÄ.

Tšekin Ilmavoimien Mi-24 taisteluhelikopteri sekä Mi-171Sh kuljetushelikopteri esiintyvät näyttävällä pariesityksellä kesäkuussa Porin lentoasemalla. Näytösohjelman aluksi helikopterit lentävät yhdessä ja lopuksi Mi-24 taisteluhelikopteri lentää sooloesityksen.

Suomen Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porista 1961 ja täytti 60-vuotta viime vuonna, jota Porin lentonäytös juhlistaa näyttävällä Mi-24 ja Mi-171Sh pariesityksellä sekä useilla muilla helikoptereilla, jotka julkaisemme myöhemmin.

By Tim Felce (Airwolfhound) – Mil Mi 24 – RIAT 2007, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27817738

Mi-24 on yksi maailman kuuluisimmista taisteluhelikoptereista ja sen eri versiot ovat olleet käytössä jo 50 vuotta eri puolilla maailmaa lähes 70 maassa. Mi-24 on osallistunut lukuisiin konflikteihin ympäri maailmaa ja osallistunut mm. Iranin ja Irakin sotaan, taistellut Afganistanissa Neuvostoliiton miehityksen aikana, ollut taistelutoiminnassa useissa eri maissa Afrikassa, Keski-Amerikassa ja Syyriassa. Voidaankin sanoa, että Mi-24 on ollut aina siellä missä on konflikteja ollut. Mi-24 helikopteria ja sen eri versioita on edelleen käytössä lähes 50:ssä eri maassa. Ukrainan käynnissä olevassa sodassa sekä Venäjä että Ukraina käyttävät Mi-24 helikoptereita taistelutoiminnassa. NATO:n koodinimi Mi-24 helikopterille on ”Hind”.

Mi-171Sh on Suomessakin käytössä olleen keskiraskaan Mi-8 helikopterin viimeisin versio. Ulkonäöltään Mi-171Sh näyttää Mi-8 helikopterilta, mutta siinä on versiosta riippuen takaramppi ja kone on täysin uudistettu moottoreiden, järjestelmien, avioniikan ja muiden järjestelmien osalta. Tšekin Ilmavoimat on hyvin tyytyväinen Mi-171Sh kalustoonsa ja tšekien Mi-171Sh helikopterit ovatkin menestyneet hyvin eri NATO harjoituksissa joihin tšekit ovat niillä osallistuneet.