Yhdysvaltain laivasto maadoittanut koko Superhornet ja Growler laivastonsa

Yhdysvaltain laivasto on päättänyt maadoittaa koko Boeing F/A-18E/F ja E/A-18G laivastonsa sen jälkeen kun yksi laivaston E/A-18G Growler vaurioitui laivaston harjoituksissa laivaston lentotukikohdassa Whidbey:n saarella, noin 48 kilometria pohjoiseen Seattlesta.

Vaurioitunut Growler oli osallistumassa harjoitukseen jossa harjoiteltiin lentotukialukselle laskeutumista simuloiduissa olosuhteissa normaalilla kiitotiellä. Onnettomuudessa loukkaantui kaksi lentäjää jotka toimitettiin hoitoon lentotukikohdan pelastushelikopterilla.

Yhdysvaltain laivaston mukaan nyt annettu Superhornet ja Growler laivaston maadoitus antaa laivaston ja Boeing:n tutkijoille aikaa tutkia rauhassa onnettomuuden syitä. Laivaston maadoitus ei myöskään ole täysin ehdoton vaan jokaisen lento-operaation tarpeellisuus tutkitaan ennen lentolupaa.

Kansainvälisissä ilmailupiireissä tapaus ja sen aiheuttama Superhornettien maadoitus on aiheuttanut pientä naljailua Yhdysvaltojen asevoimille. Parhaillaan laivaston lentokoneet kun koostuvat entistä suuremmalta osaltaan F/A-18 eri mallin koneista.

Sama tilanne on myös edessäpäin Yhdysvaltain asevoimilla tulevaisuudessa kun sekä laivasto, ilmavoimat kuin merijalkaväki on siirtymässä F-35 koneiden ihmeelliseen maailmaan.

Toisin oli tilanne vanhoina hyvinä aikoina kun konetyyppejä oli vaikka muille jaettavaksi.

By PH1 Ken Brewer, USN (U.S. DefenseImagery photo VIRIN: DN-SC-82-03493) [Public domain], via Wikimedia Commons

Artikkelikuva By U.S. Navy photo by Cmdr. Ian C. Anderson, USN – U.S. Navy Naval Air Warfare Center, Weapons Division (NAWCWD) [1] photo [2], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8811024