Blogi: Miksi suomi ei osta venäläisiä hävittäjiä

Sosiaallisessa mediassa on jotkut kyselleet viimeisen vuoden aikana, että miksi Suomi ei edes tutki mahdollisuutta hankkia Venäläisiä hävittäjiä suomen ilmavoimille. Osa näistä kysyjistä on on ihan tavallisia Suomalaisia jotka haluaisivat vain varmistaa että Puolustusvoimat tutkii kaikki mahdolliset vaihtoehdot, osa ihmettelijöistä on toki ns Venäläismiellisiä.

Mutta kysymykseen miksi? Maailmalta on kantautunut tietoja joiden perusteella koneet eivät ehkä olekkaan niin hyviä kuin Venäläiset niiden väittää olevan. On ongelmia koneiden moottorien kestävyydessä, varaosien saannissa jne. Myös koneiden polttoaineen kulutuksessa on eroja länsimaisiin hävittäjiin. . Koska Venäläiset hävittäjät on pääasiassa isoja ja raskaita sekä 2 moottorisia, kuluttavat koneet polttoainetta enemmän kuin vastaavat länsikoneet.

Myös Venäläisten koneiden käyttöikä on tiettyjen tietojen mukaan huonompi kuin länsimaalaisten hävittäjien. Siinä missä Suomen ilmavoimien Hornet kaluston käyttöikä tulee olemaan 30-vuotta, voidaan puhua venäläisten koneiden osalta noin 5-10-vuotta lyhyemmästä käytttöiästä.

Kun summataan yhteen Venäläisten koneiden ongelmia voidaankin miettiä, onko järkevää maksaa koneesta 40 miljoonaa dollaria ja käyttää sitä 10v lyhyempi aika ja kärsiä isoista kasasta ongelmia ja kuluttaa enemmän polttoaineita kun länsihävittäjien kohdilla tilanne on vai kenties maksaa 60 miljoonaa dollaria, käyttää polttoaineita 20% vähemmän, lentää 10 vuotta pidempään ja varaosien saanti on turvatumpaa.

Ja se kaikein suurin syy on lienee se, että turvallisuuspoliittisesti suomella on vain yksi vihollinen.